Dioptricke bryle a jejich ruzne vylepseni

  • Příspěvky: 246
  • Obdržená poděkování 22
Ahoj lidi,
nastal cas abych se zastavil zase u optika nechat si udelat nove bryle a tak bych se chtel dozvedet jake mate zkusenosti s ruznyma sklama.
Na prilbe mam vymeny stitek, jeden ciry a jeden tmavy, ale nekdy by clovek nejake ty tmave bryle v cirem stitku take vyuzil.

takze hlavne premyslim:
-antireflexni vrstva- jiz jsem ji mel a opravdu mi prijde ze zlepsuje pocit a zmensuje unavu
-polarizacni cocky: plnokrat jsem slysel ze je to naprosto vyborne v jizde na mokru a v ruznych neprijemnych podminkach, jako mlha padajici dest a podobne
-samozabarvujici se skla: obecne by se mi to libilo, ale zase jsem nekde cetl ze to reaguje na uv zarezeni a to stitkem prilby skoro neprochazi, takze pry nefunguji (stejne jako pry nefunguji za sklem auta

Pak se vyrabi i ruzne nejake specialni "driver" ktere maji ruzne vrstvy, ovsem v tech co jsem se zatim dozvedel se vicemene neda jezdit za tmy.

A samozrejme pocitam ze ty brejle budu nosit i jinde nez jen na motorce.

jake mate konkretni zkusenosti vy, pouzivate nejake takove, nebo nejakou kombinaci techtio vrstev?

Diky predem za zkusenosti.
Poslední změna: 13. bře 2013 16:32 uživatelem standaCBF. Důvod: preklepy
13. bře 2013 14:49 #1

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Příspěvky: 41
  • Obdržená poděkování 0
Mám brýle s antireflexní vrstvou a hlavně při práci na PC mi přijde, že oči se daleko méně unaví, na moto nemám srovnání, protože jsem nikdy jiná skla neměl. Co se týká polarizačních, tam může být problém se čtením údajů na digitálních tachometrech apod. (i když CBF má analog,ale kolega s GSXR měl digi ukazatele a polar. brýlích na tom neviděl nic). Uvažoval jsem i o samozatmavovacích, údajně se dělají už i zatmavovací, která se zatmaví i přes sklo auta (takže i přes plexi), ale v každé optice říkají něco jiného. Jde hlavně asi o rychlost s jakou se to zatmavení pak zase ztratí, tunely, průjezd lesem atd. Jinak u brýlí mi nejvíc vadí nasazování a sundavání při každém sundavání a nandavání helmy, to je asi nejhorší.
Hlavně pokud si budeš brát i nové obroučky tak pozor na to, že na moto se sedí v předklonu a kouká se spíš přes hořejší část skel, takže já přes ně normálně vidím v klidu a na moto koukám téměř přes horní okraj toho rámečku, což je trochu nepříjemné, takže to chce dostatečně velké obroučky
13. bře 2013 16:24 #2

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Příspěvky: 720
  • Obdržená poděkování 29
Mám brýle s čočkami Transitions , což jsou samozatmavovací skla. Reagují na UV záření, takže sám kolikrát neodhadnu, kdy se mi "zatmí před očima". Když odmyslím cenu, která se pohybuje okolo 4-5 tisíc za jedno sklo(!), už bych do nich znovu nešel, jelikož se úplně nejvíc zatmavují v zimních podmračených dnech, kdy i přes to, že je zataženo, tak UV je všude plno a já mám z pošmourného dne najednou pošmourný večer :( Rychlost zatmavení se pohybuje v řádu desítek sekund až minut, to samé i přechod do čiré podoby, takže rozhodně nevhodné při rychle se měnících světlech a stínech. Pokud má ale plexi na helmě UV filtr, tak se brýle nezatmaví.

Naštěstí mi v rámci ceny za tyhle skla udělali zdarma i dipotrická skla do slunečních brýlí, takže hodně používám clonu, nebo holt občas zastavím a prohodím brejle.
20. bře 2013 09:21 #3

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Příspěvky: 924
  • Obdržená poděkování 44
Zatmavovací jsou na motku o ničem - nefungují přes plexi. Jinak při výběru obrouček bacha na tloušťku postraních nožiček - měl jsem jedny s hodně silnými a vadí to, když se snažíš ohlídnout, jestli něco nejede vedle. Každopádně helma je nejlepší vyklápěčka - tam nemusíš brýle věčně sundavat a nandavat. Tolik ve stručnosti mé zkušenosti. :-)
Praha - CB 1300 SA (2008)
CBF 1000 ABS (2006)
www.vanisti.cz
25. bře 2013 17:26 #4

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Příspěvky: 246
  • Obdržená poděkování 22
Tak diky za infa.
nechal jsem se u optika presvedcit na zatmavovaci bryle ktere by meli byt dobre pro ridice. zatmavovaci vrstva neni jako obvykle ta ktera reaguje na UV (a tudiz nefunguje za plexi), ale takova ktera reaguje na skutecnou intenzitu slunecniho zareni. je pravda ze nereaguje tak rychle, ze se zatmavuje v radech sekund, ale to by snad nemelo vadit.
Do stavajicich obroucek si necham dat jen skla s antireflexem a az bude svitit pekne slunicko a ten blbej snih uz bude definitivne pryc tak dam vedet jak jsem spokojenej.
26. bře 2013 10:14 #5

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Příspěvky: 21
  • Obdržená poděkování 0
Taky se podělím o zkušenost. V současné době mám brýle pouze s antireflexem. V minulosti jsem měl i samozatmavovací - samozřejmě, že přes okno auta nebo plexi ztmavly jen velice nepatrně (no, spíše vůbec) a hlavně v té době byly čočky skleněné (tedy značné riziko při poškození). Ale vyzkoušel jsem novou variantu a to jsou kontaktní čočky. Jednak mi stačí o malinko slabší než brýle a po překonání "problému" s nasazením a vůbec šáhnutím si do oka si je nemůžu při sportu a hlavně jízdě na motorce vynachválit. Nepoužívám je tedy stále, jen sport a hlavně motka. Takže třeba i toto řešení se nabízí...
26. bře 2013 18:01 #6

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Příspěvky: 7
  • Obdržená poděkování 0
Taky jsem si několikrát pořídil brýle se zatmavovacími skly šedé i hnědé. Ten postřeh o zatažené obloze je celkem přesný. Prostě mi časem došlo, že klasické sluneční brýle jsou nutné. Jak to u někdy u kompromisů bývá - výsledek byl neuspokojivý na obě strany. Takže mimo motku to řeším klipem (cca 300kč), který si zastřihnu a zabrousím přesně podle obrouček. Až na mírně rušivý úchyt i celkem dobře vypadají. Některé firmy dělají přímo brýle s klipem. Většinou magnetickým. Mám jedny, ale klip jsem bohužel už ztratil. Řešením je samozřejmě integrovaná sluneční clona v helmě. Loni jsem si koupil skvělý Shark Vision R, je to super. Už jsem však nebyl tak chytrý abych šel do výklopky. Bez kukly je to v poho, ale s kuklou mi obvykle nejdou zastrčit nožičky za uši. Jde to i přes, ale brýle se tak posunou a změna je dost zneklidňující. Naposled včera :S
Tož tak
09. dub 2013 12:32 #7

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Příspěvky: 944
  • Obdržená poděkování 64
Do přilby jako sluneční brýle dobře pasují některé modely obrouček SBK. Většinou je optik schopný nabídnout několik odstínů zatmavení a nebo dokonce i zatmavené dioptrické (dle dioptrií do určitého poloměru).
Nožičky nejlépe tenké a poměrně rovné jako na obrázku. Pak jdou nasazovat poměrně snadno a netlačí v přilbě za uchem.
Konec konců nejlepší je stejně si do optiky vzít přilbu a brýle si vyzkoušet.
PS: pokud vám budou tvrdit, že se nic takového nedělá, tak nemají přehled a běžte jinam.

Obrázek je pro hosty skrytý.
Prosím přihlašte se nebo se registrujte pro její zobrazení.

Poslední změna: 09. dub 2013 15:33 uživatelem Luhamoto.
09. dub 2013 15:07 #8

Tato zpráva obsahuje přiložené soubory.
Prosím, přihlašte se nebo se zaregistruje, pro jejich zobrazení.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Moderátoři: PacousDamon
Vygenerováno za 0.782 sekund